Merhaba değerli freelancer dostlarım,
Son zamanlarda forumda sıkça "Müşteriyle anlaşamadık", "Proje teslim ettim ama ödemeyi alamıyorum", "İşin kapsamı sürekli değişiyor" gibi konulara denk geliyorum. Özellikle Upwork, Bionluk gibi platformlara yeni başlayan arkadaşlarımızın bu konularda zorlandığını görüyorum.
Yıllardır bu platformlarda çalışan biri olarak, proje ve müşteri yönetimiyle ilgili edindiğim tecrübeleri, özellikle sözleşme, iletişim ve proje teslimi konularını merkeze alarak bir rehber şeklinde paylaşmak istedim. Amacım, hepimizin daha profesyonel, daha az stresli ve daha kârlı işler yapmasına yardımcı olmak.
Hadi başlayalım!
1. Her Şeyden Önce: Doğru Projeyi ve Müşteriyi Seçmek
Unutmayın, her iş kabul edilmek zorunda değil. Başarılı bir projenin temeli, doğru müşteriyle anlaşmaktan geçer.
2. Sözleşme: Sizin Güvenceniz! ("Söz Uçar, Yazı Kalır")
Platformlar üzerinden anlaştığınızda, aslında o platformun kuralları çerçevesinde bir dijital sözleşme yapmış olursunuz. Ancak bu yeterli değil. İşin tüm detaylarını yazılı olarak netleştirmelisiniz.
3. Proje Süreci: İletişim, İletişim, İletişim
İşi aldınız, sözleşme tamam. Şimdi profesyonelliğinizi gösterme zamanı.
4. Proje Teslimi ve Ödeme
Projenin en keyifli ama en dikkatli olunması gereken kısmı.
Sonuç olarak, freelancer'lık sadece yeteneklerinizi satmak değil, aynı zamanda kendi işinizin yöneticisi olmaktır. İyi bir planlama, net bir iletişim ve profesyonel bir duruş, sizi hem stresten korur hem de müşteri memnuniyetini ve gelirinizi artırır.
Peki sizin bu konudaki tecrübeleriniz neler? Eklemek istediğiniz ipuçları veya yaşadığınız ilginç olaylar var mı? Yorumlarda buluşalım!
Saygılar,
Son zamanlarda forumda sıkça "Müşteriyle anlaşamadık", "Proje teslim ettim ama ödemeyi alamıyorum", "İşin kapsamı sürekli değişiyor" gibi konulara denk geliyorum. Özellikle Upwork, Bionluk gibi platformlara yeni başlayan arkadaşlarımızın bu konularda zorlandığını görüyorum.
Yıllardır bu platformlarda çalışan biri olarak, proje ve müşteri yönetimiyle ilgili edindiğim tecrübeleri, özellikle sözleşme, iletişim ve proje teslimi konularını merkeze alarak bir rehber şeklinde paylaşmak istedim. Amacım, hepimizin daha profesyonel, daha az stresli ve daha kârlı işler yapmasına yardımcı olmak.
Hadi başlayalım!
1. Her Şeyden Önce: Doğru Projeyi ve Müşteriyi Seçmek
Unutmayın, her iş kabul edilmek zorunda değil. Başarılı bir projenin temeli, doğru müşteriyle anlaşmaktan geçer.
- Müşterinin Geçmişini İnceleyin: Upwork gibi platformlarda müşterinin önceki işleri, verdiği puanları ve yorumları görebilirsiniz. Ödeme yönteminin doğrulanmış olması, daha önce kaç proje tamamladığı gibi detaylar size fikir verir. Bionluk'ta ise müşteri profili daha sınırlı olsa da iletişim tarzından ipuçları yakalayabilirsiniz.
- Proje Açıklaması Net mi?: "Bir logo lazım" diyen bir müşteriyle, "E-ticaret sitemiz için modern, minimalist ve mobil uyumlu bir logo arıyoruz. Renk paletimiz mavi ve beyaz tonları olacak" diyen bir müşteri arasında dağlar kadar fark vardır. Belirsiz talepler, gelecekteki sorunların habercisidir.
- Kırmızı Bayraklara Dikkat: "Çok basit bir iş, 5 dakikada halledersin", "Bunu ucuza yap, sonra sürekli seninle çalışırız", "Ödemeyi iş bitince platform dışından yapayım" gibi cümleler tehlike çanlarıdır. Uzak durun!
2. Sözleşme: Sizin Güvenceniz! ("Söz Uçar, Yazı Kalır")
Platformlar üzerinden anlaştığınızda, aslında o platformun kuralları çerçevesinde bir dijital sözleşme yapmış olursunuz. Ancak bu yeterli değil. İşin tüm detaylarını yazılı olarak netleştirmelisiniz.
- İşin Kapsamını Belirleyin (Scope of Work): Proje neleri içeriyor, neleri içermiyor? Bunu madde madde, net bir şekilde yazın.
- Örnek: "3 farklı logo konsepti sunulacaktır. Seçilen konsept üzerinden 2 revizyon hakkı verilecektir. Sosyal medya kitleri veya kurumsal kimlik bu işin kapsamında değildir."
- Teslim Tarihi ve Kilometre Taşları (Milestones): Projeyi bölümlere ayırın. Özellikle büyük projelerde "1. Hafta: Araştırma ve konsept sunumu", "2. Hafta: Tasarımın tamamlanması" gibi kilometre taşları belirleyip her aşama için ödeme talep etmek (Upwork'te bu özellik mevcut) hem sizi hem de müşteriyi güvende tutar.
- Revizyon Hakkı: Bu en kritik konulardan biridir. "Sonsuz revizyon" diye bir şey yoktur. Başlangıçta kaç revizyon hakkı olduğunu netleştirin. "2 revizyon hakkı" gibi bir sınır koyun ve ek her revizyonun ek ücrete tabi olacağını belirtin.
- Tüm İletişimi Platform Üzerinden Yapın: Müşteri sizi WhatsApp'e veya e-postaya çekmek istese bile, işin kritik detaylarını (kapsam, ücret, revizyon gibi) mutlaka platformun mesajlaşma sistemi üzerinden yazın. Bir anlaşmazlık durumunda platformun hakemlik yapabilmesi için tek kanıtınız bu yazışmalardır.
3. Proje Süreci: İletişim, İletişim, İletişim
İşi aldınız, sözleşme tamam. Şimdi profesyonelliğinizi gösterme zamanı.
- Proaktif Olun: Müşterinin size "Proje ne durumda?" diye sormasını beklemeyin. Belirlediğiniz aralıklarla (örneğin 2-3 günde bir) projenin gidişatı hakkında kısa bir bilgilendirme yapın. Bu, müşteriye kontrolün sizde olduğunu ve işiyle ilgilendiğinizi hissettirir.
- Sorunları Gizlemeyin: Bir aksilik mi oldu? Hastalandınız mı? Beklenmedik bir sorun mu çıktı? Bunu dürüstçe ve zamanında müşterinizle paylaşın. Çoğu müşteri, dürüst olduğunuz sürece makul gecikmeleri anlayışla karşılayacaktır.
- Onay Alarak İlerleyin: Özellikle tasarım gibi subjektif işlerde, büyük adımlar atmadan önce küçük onaylar alın. "Logonun yazı tipi için şu 3 alternatiften hangisiyle ilerlememizi istersiniz?" gibi bir soru, projenin sonunda "Ben bu yazıyı hiç beğenmedim" faciasını önler.
4. Proje Teslimi ve Ödeme
Projenin en keyifli ama en dikkatli olunması gereken kısmı.
- Resmi Teslimat Kanalını Kullanın: İşi bitirdiğinizde dosyaları mesajla göndermek yerine, platformun "Projeyi Teslim Et" (Submit Work / Deliver Now) butonunu kullanın. Ödemenin serbest bırakılması için bu resmi adımı atmanız şarttır.
- Neleri Teslim Ettiğinizi Özetleyin: Teslimat notuna, başta anlaştığınız maddeleri hatırlatan kısa bir özet ekleyin. "Anlaştığımız üzere, 300 DPI çözünürlükte, vektörel (AI, PDF) ve transparan (PNG) formatlardaki logo tasarımlarınız ektedir." gibi.
- Kapsam Dışı Talepler: Müşteri, işi teslim ettikten sonra "Bir de kartvizit tasarlayalım" derse, bu yeni bir iştir. "Memnuniyetle yardımcı olurum. Bu yeni bir talep olduğu için platform üzerinden yeni bir iş teklifi oluşturabilirim." diyerek profesyonelce karşılık verin.
Sonuç olarak, freelancer'lık sadece yeteneklerinizi satmak değil, aynı zamanda kendi işinizin yöneticisi olmaktır. İyi bir planlama, net bir iletişim ve profesyonel bir duruş, sizi hem stresten korur hem de müşteri memnuniyetini ve gelirinizi artırır.
Peki sizin bu konudaki tecrübeleriniz neler? Eklemek istediğiniz ipuçları veya yaşadığınız ilginç olaylar var mı? Yorumlarda buluşalım!
Saygılar,